Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο.
Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση.
Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα (μήκους 60 χλμ.) είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε κάθε εποχή του χρόνου. Αφιερώστε τουλάχιστον μία ημέρα για να περιηγηθείτε στα χωριά της λίμνης και να θαυμάσετε το μαγευτικό τοπίο.
Η ιστορία της λίμνης
Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος επί του ποταμού Ταυρωπού, με σκοπό την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Παρά το γεγονός ότι το έργο βρισκόταν στα σκαριά από το 1925, ολοκληρώθηκε τελικά το 1959. Το Φράγμα μήκους 220 μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα.
Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, το φράγμα σήμερα αποτελεί ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83 μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Ακόμη από τη θέση Μούχα, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι Νιάγκα.
Τα χωριά
Τα πολλά χωριά που πλαισιώνουν τη λίμνη αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων. Όλα είναι πανέμορφα και το καθένα ξεχωριστά μοναδικό. Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του μαύρου καβαλάρη, του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη.
Μη χάσετε
Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο, κοντά στο Νεοχώρι, μια έκταση 10 στρεμμάτων που θα σας αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη χλωρίδα της περιοχής.
Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας εκεί, το βλέμμα σας θα χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, ενώ από την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.
Επισκεφθείτε τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, που είναι χτισμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, κοντά στο χωριό Καρίτσα, και αγναντεύει τη λίμνη από ψηλά. Η μονή, που ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, αποτελείται από δύο ναούς και πολλά άλλα κτίσματα και μοιάζει με φρούριο.
Για οργανωμένες πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία κι άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες Trekking Hellas και Ταυρωπό.
Διαμονή
Μια από τις πιο κλασικές επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι το πολυτελές Kazarma Hotel. Στην ομορφότερη πλευρά της λίμνης θα βρείτε το προσεγμένο ξενοδοχείο Naiades που αγναντεύει τη λίμνη και τα αγραφιώτικα βουνά. Στο Νεοχώρι βρίσκεται και το ατμοσφαιρικό Pandion Luxury Boutique Hotel & Suites with Spa, με παραδοσιακά καταλύματα και πανοραμική θέα στη λίμνη. Tο Montanema Handmade Village στο Ανθοχώρι προσφέρει στούντιο, διαμερίσματα και βίλες σε παραδοσιακό στυλ με θέα στην οροσειρά της Πίνδου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το όμορφο συγκρότημα Aiolides στα Καλύβια Πεζούλας.
Φαγητό
Στην είσοδο του χωριού Καλύβια Πεζούλας, το Φαγοπότι σερβίρει νόστιμο φαγητό με δημιουργική διάθεση. Προτείνουμε επίσης την Πλαζ Πεζούλας για φρέσκια πέστροφα δίπλα στη λίμνη, το Μανιτάρι στο Νεοχώρι, την πολύ καλή ταβέρνα Φλώρεσι στο Ανθοχώρι, καθώς και το Τσαρδάκι, στο ομώνυμο χωριό, που αποτελεί σταθερή αξία για σπιτικό φαγητό από το 1939.
Πηγη: https://www.reader.gr
Δημοσίευση σχολίου