Η Καστοριά, το στολίδι της Μακεδονίας είναι μια πόλη με άφθονη φυσική ομορφιά και μακρόχρονη ιστορία.

Καστοριά, το στολίδι της Μακεδονίας

Η Καστοριά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 620 μέτρων, πάνω σε μία χερσόνησο που περιβάλλεται από την πανέμορφη λίμνη Ορεστιάδα. Την εντυπωσιακή ομορφιά του τοπίου συμπληρώνουν τα επιβλητικά βουνά Γράμμος και Βίτσι. Το όλο σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Η πρόσβαση στην Καστοριά δεν είναι δύσκολη. Μέσω της Εγνατίας Οδού ακόμα και από την Αθήνα θα χρειαστείτε γύρω στις πέντε ώρες να φτάσετε.
Καστοριά, το στολίδι της Μακεδονίας
Η πόλη της Καστοριάς είναι σίγουρα μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί να θεωρείται κυρίως χειμερινός προορισμός, το φυσικό της περιβάλλον προσφέρει ωστόσο ιδανικές διακοπές και κατά τη θερινή περίοδο. Στην Καστοριά ο κάθε ταξιδιώτης θα βρει κάτι να του τραβήξει το ενδιαφέρον, να τον ταξιδέψει ή/και να τον χαλαρώσει.
Η μαγευτική λίμνη Ορεστιάδα θεωρείται συνώνυμο της Καστοριάς. Έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για τη μοναδική φυσική λίμνη στην Ελλάδα με παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων. Κάτι που την καθιστά έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Επιπλέον, στη λίμνη ζουν πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πουλιών και ψαριών.
Ένας περίπατος στην Καστοριά θα σας εντυπωσιάσει
Στις γραφικές γειτονιές Απόζαρι και Ντολτσό, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα βρίσκονται παντού ολόγυρά σας. Σπάνια δείγματα αρχιτεκτονικής μίας άλλης εποχής, στέκουν επιβλητικά και μαρτυρούν την οικονομική άνθηση που γνώρισε η Καστοριά εξαιτίας των γουνοποιών της εποχής. Σε ορισμένα σημεία μέσα στην πόλη θα δείτε και τα παλιά τείχη της Καστοριάς που δείχνουν το παλιό της οχυρωτικό σύστημα, λίγα πράγματα όμως έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, μπορείτε να επισκεφτείτε και κάποιες από τις βυζαντινές εκκλησίες με τις αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες – πάνω από εβδομήντα στο σύνολό τους – που αποτελούν πραγματικά στολίδια της πόλης και ένα ακέραιο δείγμα του βυζαντινού πολιτισμού.
Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, η Καστοριά αποτελεί ιδανικό προορισμό. Εδώ θα βρείτε το Βυζαντινό Μουσείο με σπάνιες ξυλόγλυπτες εικόνες, το Λαογραφικό Μουσείο με δείγματα από την καθημερινότητα των παλιών κατοίκων της περιοχής, το Δεληνάνειο Μουσείο με εργόχειρα και υφαντά των τελευταίων αιώνων κ.ά.
Στη βόρεια πλευρά της πόλης, περίπου είκοσι μέτρα από τις όχθες της λίμνης και δεκατέσσερα μέτρα από το δρόμο, θα συναντήσετε το Σπήλαιο Δράκου
Σύμφωνα με το μύθο – απ’ όπου και πήρε την ονομασία του – ένας δράκος κατοικούσε στο σπήλαιο πολλά χρόνια πριν και φύλαγε άγρυπνα τον χρυσό που υπήρχε μέσα. Το σπήλαιο περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε σήραγγες. Οι σταλακτίτες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακοί. Εδώ, έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της αρκούδας των σπηλαίων, η οποία εξαφανίστηκε πριν 10.000 περίπου χρόνια.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και μία ξενάγηση στο Ενυδρείο της Καστοριάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι γνώσης.
Τα αξιοθέατα στην Καστοριά δεν έχουν τελειωμό, το ίδιο όμως και οι διάφορες δραστηριότητες
Έτσι, για τους πιο δραστήριους επισκέπτες, η Καστοριά προσφέρει εξαιρετικές εγκαταστάσεις για κωπηλασία, μονοπάτια για πεζοπορία στον πανέμορφο Γράμμο, περιήγηση της λίμνης με το μικρό καραβάκι ΟΛΥΜΠΙΑ. Επιπλέον, στα γαλήνια νερά τις λίμνης επιτρέπεται το ψάρεμα. Για τους λάτρεις του χιονιού λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι, σε μικρή απόσταση από την πόλη, από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και για τους φανατικούς της φωτογραφίας, το τοπίο είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Μην φύγετε από την Καστοριά χωρίς να ψωνίσετε κάποια από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της. Η περιοχή – πέρα από τις γούνες – είναι ξακουστή για τα όσπριά της, τα τραγανά, γλυκύτατα μήλα της, τα μοναδικά άγρια μανιτάρια, καρύδια και κάστανα από τα βουνά της περιοχής, τοπικό μέλι, φρέσκα ψάρια από τη λίμνη, τυριά Π.Ο.Π. και εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.
Μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το ψαράδικο, ο τραχανάς με λουκάνικα, σπανακόπιτα με ντόπια προϊόντα, γλυκιά πίτα γυριστή, κεφτέδες με μακάλο, γκαρούφα, κολοκυθόπιτα αλμυρή με τυρί κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top